Badrumsrenovering – frågor och svar

Är det dags att renovera?

Ska du göra en badrumsrenovering? Inför den kan det dyka upp en hel del frågor och svar. Är det första gången man gör den kanske man står i valet och kvalet kring hur mycket man ska göra själv, och hur mycket man vill låta en firma göra. I den här texten har vi samlat en del vanliga frågor och svar, som kanske kan hjälpa dig att komma igång med projektet.

Mycket behöver göras i mitt badrum, men jag vill inte spendera mer än 30 000 – 40 000 – vad gör jag?

Det här är en ganska vanlig fråga, som många badrumsfirmor får svara på. Svaret är att det kan fungera om du kan tänka dig att göra en stor del av arbetet själv, men behöver hjälp med exempelvis VVS och el. Om du är händig och vill göra en stor del av arbetet själv så kan det alltså fungera. Prata då med en firma om dina planer för din badrumsrenovering i Malmö, och se till att ni kan jobba tillsammans, där du tar de delar som du kan göra på egen hand.

Går det att ordna sitt eget material och anlita en firma för att installera och montera det?

Ja, det kan gå. Men det finns också potentiella fallgropar med det tillvägagångssättet. Det gäller att ha god koll på de detaljer och det material som användes vid den förra badrumsrenovering (såvida inte allt ska rivas ut och göras om på nytt). Det bästa är att prata med firman på förhand och få råd och hjälp kring vad som ska köpas in.

Hur snabbt kan man få offerter?

Det finns flera sätt att ta in offerter inför en badrumsrenovering i Malmö. En vanlig metod är att man går genom en offertförmedlare. Du får då beskriva ditt uppdrag i detalj på deras hemsida, varpå de skickar vidare din förfrågan till kontrollerade aktörer i närheten som är anslutna till deras tjänst.

Det här kan dock bli lite komplicerat vid ett så stort uppdrag som en badrumsrenovering. Att få med alla detaljer som firmorna behöver veta för att ge en precis offert är svårt att göra i det textfält som offertförmedlarna ofta erbjuder. Således kanske du inte alltid kan räkna med ett direkt svar från de olika firmorna – utan förvänta dig att det krävs mer kommunikation och kanske ett besök hemma hos dig, för att offerten ska kunna bli någorlunda precis.

Hur mycket kommer det att kosta?

Den här frågan hör ihop med den ovan. Är man i ett tidigt stadie kanske man vill veta ungefär vad det kan tänkas kosta, innan man ber om en offert. En undersökning som gjordes nyligen svarade ungefär en tredjedel av de tillfrågade att de inte la mer än 50 000 kronor på sin badrumsrenovering. De tillfrågade var svenskar som gjort en badrumsrenovering någon gång under de senaste fyra åren.

Ungefär ytterligare en tredjedel svarade att de hade lagt ned mellan 50 000 och 150 000 kronor på renoveringen. Endast en procent uppgav att de lagt ned mer än 350 000 kronor.