Taktvätt – Anlita takläggare i Stockholm eller göra det själv?

Kan man utföra taktvätt själv?

Då våren börjar spira och det inte har börjat grönska riktigt än är det dags att genomföra en taktvätt,  även hösten är en passande tid för detta. Under sommaren så har det kommit massor utan växtlighet på ditt tak som man kanske inte tänker på. Det är lavar, det är mossa och olika alger som berikar ditt tak. Trots att det kan kännas mysigt så ska det inte vara där då det förstör mer än gör nytta. De flesta takläggare rekommenderar att tvätta tak var femte år.

Vad kan hända med växtlighet på taket?
Det är nämligen så att om du inte utför en taktvätt så kommer barr, löv och ovan nämnda växter göra skada på huset. Mossa till exempel fångar in väldigt mycket vatten och detta kan skada materialet på ditt hus då det blir frysgrader. Därför är det viktigt med en taktvätt då och då.

Varför utföra en taktvätt på vår och höst?
Det är nämligen så att om du ska utföra din taktvätt med medel som innehåller starka kemikalier så fungerar inte det lika bra på sommaren då solen förstör medlets verkan och får inte samma effekt. Använder du dock inte det så kan du utföra din taktvätt när som helst under året.

 Använder man kemikalier till sin taktvätt så behöver du inte tänka på något, det fungerar på alla taktyper och går snabbast på det sättet. Detta är inget du behöver tänka på om du anlitar en takläggare i Stockholm då de sköter det åt dig.

Förberedelser

Vissa tak har en hel äng av mossa på sig och då kan det vara bra att skrapa bort denna innan du utför din taktvätt. Annars blir det svårt för medlet att verkligen verka så som det måste få göra. Är det så att du inte har så mycket mossa och bara har tänkt sopa bort den utan en taktvätt så är det så att mossan sprider sig när du sopar bort den då den sprider sina sporer vart den än hamnar. Så nästa år kanske du har ännu mer mossa än vad du skulle haft.

Det kan gå fort
Att tänka efter vad man använder för utrustning i sin taktvätt kan göra stor skillnad på hur fort det går. Det kan ta en hel dag om du är lite snål och bara använder en handspruta. Eller så kan det gå fort om du däremot har köpt eller hyrt teleskopslansar med tillräcklig räckvidd så du slipper gå på taket själv. Om du anlitar en takläggare i Stockholm så måste du förvarna dem om hur din bostad ser ut.

Tvätta ett plåttak
Att utföra en taktvätt på ett plåttak går alldeles utmärkt med en vanlig högtryckstvätt. Det man ska tänka på dock är att kolla noga igenom så taket inte har någon spricka, då kan det göra mer skada än nytta då det kan bli fuktskador över tid.

Vad ökar växtligheten på taket?
Om ditt tak utsätts för mycket regn och fukt så kommer det bli mycket mer växtlighet på ditt tak. Sen så om ditt tak vetter mot norr så har det en tendens att bli mer växtlighet däråt. Om du eldar mycket med ved så får man ofta mer mossa och växtlighet då den gillar den näringen som kommer ut med röken.

Alla takläggare utför inte taktvätt. En takfirma i Stockholm som utför taktvätt är https://takläggarestockholmslän.se/.