Takläggare – 1 av 3 yrken på höga höjder

Höga höjder

Fascineras du av höga höjder och skulle vilja ha din arbetsplats långt uppe i luften? Då finns det flera olika alternativ att välja mellan, på många olika höjder, där man garanterat kan njuta av utsikten samtidigt som man jobbar. Klättra bland vindkraftverk, lägg och reparera tak eller sväva fram bland molnen i ett flygplan. Det finns både fysiska arbeten och sådant som kräver andra egenskaper för den som vill jobba utan att ha fötterna på marken.

Vindkraftsarbetare

Att jobba som tekniker på vindkraftverk innebär både klättrande och arbete på hög höjd. Vindsnurrorna finns i många olika storlekar och även om vissa kanske inte är så höga som andra kan man förmodligen oavsett vänta sig en utsikt som sträcker sig milslångt åt alla håll. Höghöjdstekniker spås en ljus framtid tack vare att vindkraftverken blir fler och fler och för den som funderar på att utbilda sig finns många YH-utbildningar i Stockholm. Huvuduppgiften är att serva och underhålla snurrorna och det finns möjlighet att jobba fast i stora parker eller resa runt bland flera olika ställen.

Takläggare

Som en takläggare Stockholm kan man också räkna med arbete långt ovan marken för både stora och små jobb. Att lägga tak på nybyggen, byta ut gamla tak, utföra reparationer och mindre åtgärder är några av arbetsuppgifterna man har men det finns även flera andra saker. Många takläggare i Stockholm ägnar sig till exempel åt takskottning under vintern, så även med is och snö under fötterna och kyla i luften gäller det att man inte räds att ha långt till backen.

Pilot

På ännu högre höjder än både vindkraftsarbetare och takläggare jobbar givetvis piloten. Ett vanligt passagerarplan stiger så högt som drygt 10 000 meter ovanför Stockholm och det här är minst sagt ett jobb för den vågade. För att arbeta som pilot krävs såklart en speciell utbildning och många flygtimmar innan man är certifierad och redo att gå sig iväg på egen hand men för många är det en stor dröm att få flyga. Känns den tuffa utbildningen för svår kan man istället jobba som kabinpersonal för att ändå få ta del av ungefär samma upplevelse under sin arbetstid.

Det finns många spännande yrken som utövas på höga höjder och det gäller verkligen att man inte är höjdrädd oavsett om det är vindkrafttekniker, takläggare, pilot eller något annat som lockar. För samtliga jobb finns såklart strikta säkerhetsåtgärder och oavsett om man vill jobba på tak eller vindsnurror så krävs det att man är utbildad inom det aktuella området.